[O1] Na ciepłym silniku haczą biegi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolber
    Classic
    • 2014
    • 16

blackrs, Zapraszamy w końcu chyba pierwszy raz Ciebie zobaczę
    A jak się sprawuje SII ? bohen pomodził co trzeba ? czy nie było takiej potrzeby bo wszystko było ?
    ....:::: Paweł ::::....
    Touran 2.0 TDI & Octavia 1.6 TDI
  • Marcin230693
    Drive
    • 2012
    • 66

Witam,
    Problem pojawił się jakiś 1000km temu, gdy silnik jest mocno rozgrzany (załącza się wentylator chłodnicy) to zaczynają haczyć biegi (1,2 i wsteczny), nie ważne czy na postoju czy podczas jazdy (chociaż podczas jazdy 2 chodzi zdecydowanie lepiej) czy chce zredukować czy wbić wyżej, na zgaszonym silniku wszystko ok, na zimnym również działa idealnie, sprzęgło się nie ślizga (próba ruszenia na 5 i żadnego poślizgu). Do tej pory wymieniłem płyn hamulcowy i odpowietrzyłem sprzęgło (poprawiło to troche sprzęgło i na zimnym i na ciepłym), wyregulowałem wybierak skrzyni (dużo lżej wchodzą na zimnym silniku a na ciepłym dalej haczą), sprawdziłem olej w skrzyni (jest go odpowiednia ilośc, nie zmieniałem bo wymieniany był 20k km temu 80w90).
    Skończyły mi się pomysły i tu pytanie co to może być ?
    Jaki powinien być skok wysprzęglika ?
    Jak mocno powinien on wciskać wałek sprzęgła (ten pod zielonym dekielkiem z logiem vw) ? (u mnie przesuwa go o jakieś 5mm)
    Gdyby kończyło się sprzęgło to powinno się ślizgać mam racje ?

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Kończy się sprzęgło.
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• Marcin230693
        Drive
        • 2012
        • 66

Sprzęgło tzn tarcza czy docisk daje takie efekty ? (wiem że wymienia się cały komplet ale chciałbym się czegoś nauczyć) No i dlaczego tylko na mocno rozgrzanym aucie ?
        Dzięki za odp

Komentarz

Pracuję...